Dbanie o kondycję stawów

Problemy ze stawami dotyczą coraz młodszych ludzi, nie tylko tych, którzy prowadzą siedzący tryb życia. Pojawiają się także u zawodowych sportowców, prowadząc niejednokrotnie do powstawania różnego rodzaju kontuzji. Większość z nich powoduje, że dalsza kariera staje pod znakiem zapytania, chyba, że podejmuje się szybkie i konkretne działania.

Dbanie o kondycję stawów

Rezygnacja z obciążania stawów

Bóle stawów pojawiają się również u młodych ludzi, którym często wydaje się, że to za wcześnie, przecież to dolegliwości znacznie starszego wieku. Lekceważenie tej jednostki chorobowej może mieć przykre konsekwencje, nieleczona może znacząco skomplikować życie. Ze względu na to, że stawy łączą ze sobą poszczególne kości w ciele człowieka, ważne jest unikanie nadmiernego ich obciążania różnymi aktywnościami. Jeżeli stawy są w dobrej kondycji kości są odpowiednio chronione, trudniej o ewentualne uszkodzenia. To, jak sprawnie porusza się człowiek wynika z kondycji i siły mięśni oraz więzadeł – z których składają się stawy. W przypadku pojawienia się ryzyka szwanku stawów, zalecane jest zrezygnowanie z przebiegania długich dystansów oraz innych ćwiczeń siłowych. Można wówczas zastąpić je znacznie spokojniejszą jazdą na rowerze lub pływaniem.

Przeprowadzanie rozgrzewki

Osoby, które decydują się na rozpoczęcie sportowego stylu życia powinny pamiętać za każdym razem o przeprowadzeniu rozgrzewki. Jej zadaniem jest pobudzenie mięśni do wzmożonej pracy przez określony z góry czas. Następnie istotne jest wykonywanie ćwiczeń właściwą i dokładną techniką, jeden błąd w tym zakresie może mieć przykre konsekwencje w przyszłości. Jeśli podczas wykonywania ćwiczeń stawy odmawiają posłuszeństwa, należy zwolnić tempo i unikać zbiegania ze znacznych pochyłości. Zachowanie stawów w doskonałej kondycji jest możliwe przy wdrożeniu właściwej diety, zwłaszcza w przypadku sportowców. Podstawą powinny być nienasycone kwasy tłuszczowe mające wpływ na odżywienie mazi stawowej. Pozytywny wpływ ma również żelatyna, gdyż jest wyposażona w białko i peptydy.