Sposoby na wzmocnienie odporności.

Na to, w jaki sposób nasz organizm poradzi sobie w walce z chorobą ma wpływ to, jaką posiadamy odporność. Prowadząc zdrowy styl życia możemy uniknąć wielu infekcji. Jak zatem wzmacniać swój układ odpornościowy?

Co dobrze jest robić, żeby tak często nie chorować?

Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że naszemu układowi odpornościowemu zagraża przewlekły stres. Ma to związek z hormonami, które wydzielane są podczas długotrwałego napięcia, dlatego tak ważne jest zapewnienie sobie odpowiedniej dawki odpoczynku i relaksu. Żeby wzmocnić swoją odporność powinniśmy zadbać o dobry sen. Liczy się tu nie tylko właściwa długość snu, ale także jego jakość. Bardzo ważna jest również aktywność fizyczna, przede wszystkim ta na świeżym powietrzu. Najlepiej zdecydować się na regularny wysiłek o umiarkowanym poziomie intensywności. Niezmiernie istotna jest również prawidłowa dieta. Na funkcjonowanie układu odpornościowego korzystnie wpływa dostarczanie swojemu organizmowi cennych witamin i minerałów. Warto także podkreślić, że w trosce o swoje zdrowie należy ograniczyć do minimum wszelkiego rodzaju używki.

Sposoby na wzmocnienie odporności.

Z jakich jeszcze sposobów na wzmacnianie odporności warto korzystać?

Wiele osób za dobry sposób na wzmacnianie odporności uważa hartowanie. Żeby usprawnić swój układ immunologiczny możemy np. na zakończenie kąpieli stosować zimny prysznic. Innym sprawdzonym sposobem jest ubieranie się odpowiednio do pogody za oknem. Szczególnie dobrym rozwiązaniem jest ubranie na tzw. cebulkę. Należy również pamiętać żeby w miarę możliwości unikać osób z wyraźnymi oznakami infekcji. Lepiej, więc niepotrzebnie się nie narażać i ograniczyć kontakt z kaszlącymi i kichającymi znajomymi. We wzmocnieniu odporności może nam pomóc również suplementacja witaminy D, czyli tak zwanej witaminy słońca, na której niedobór możemy cierpieć zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym. Niektórzy ludzie chętnie sięgają także po zioła wzmacniające układ odpornościowy. Mowa tu między innymi o naparach z żeń- szenia, dzikiej róży, jeżówki czy kwiatu lipy.