To prawda, że nawet prawidłowo wykonany makijaż często okazuje się dużym obciążeniem dla naszej skóry i w efekcie może prowadzić do podrażnień lub do zatykania się porów. Z tego też powodu warto zadbać o to, aby skóra pod makijażem była odpowiednio zabezpieczona przed działaniem różnych obciążających składników. Dlatego niesłabnącą popularnością od wielu lat cieszą się wysokiej jakości kremy pod podkład, które za sprawą specjalnej konsystencji nie powodują błyszczenia się cery, ale bardzo dobrze nawilżają skórę. Warto dowiedzieć się, po czym poznać godny uwagi krem do twarzy i w jaki sposób go stosować, aby stał się skuteczną barierą ochronną dla skóry.
Czym powinien wyróżniać się wysokiej jakości krem pod podkład?
Decydując się na krem pod podkład, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jego skład. Godne uwagi produkty wyróżniają się prostym i stosunkowo krótkim składem, który nie zawiera mocnych alkoholi lub dużej ilości perfum - dlatego też składnik z zapachem powinien znajdować się na samym końcu składu. Oprócz tego ważną wskazówką okazuje się obecność wszelkiego rodzaju olejków oraz ekstraktów. W dużej mierze to one są odpowiedzialna za odżywcze lub nawilżające działanie danego kremu, co sprawia, że im są wcześniej wymienione i im jest ich więcej, krem prawdopodobnie będzie wyróżniał się lepszym działaniem. Warto jednak pamiętać o tym, że duża liczba różnych składników odżywczych może nie być najlepszym wyborem w przypadku osób, które zmagają się z alergiami skóry.
Co więcej, pod podkład idealnie nadają się kremy, które nawilżają skórę, ale jednocześnie delikatnie ją matują. Dzięki temu podkład wytrzyma w nienaruszonym stanie przez znacznie dłuższy czas, a sama cera nie będzie się zbyt mocno świecić z powodu nagromadzonego sebum. Ponadto warto zdecydować się na krem pod podkład, który będzie z nim dobrze współpracował, co przede wszystkim zależy zarówno od wybranego podkładu, jak i kremu. Dlatego też godnym uwagi rozwiązaniem stają się próbki, które pozwalają przetestować dany produkt bez konieczności zakupu.