Zdrowie inspirowane Grecją – poznaj właściwości sera feta!

Ser feta to dobrze znany Polakom składnik, który stanowić może bazę wielu dań. Przygotować z niego można m. in. sałatkę z brokułami i fetą, kanapki, pizzę, omlety i wiele innych potraw. Jego charakterystyczny, lekko słony smak doskonale sprawdzi się zwłaszcza dla miłośników solonych potraw. Ser feta, oprócz niewątpliwych walorów smakowych, posiada także cenne właściwości zdrowotne. Jakie? O tym powiemy w tym artykule.

Grecka feta i jej długa historia

Feta to grecki ser, który jest produkowany w Grecji już od VIII w. p. n. e. Jego właściwości i walory smakowe doceniali starożytni Grecy i tak pozostało do czasów współczesnych, gdyż feta nadal pozostaje jednym z najbardziej charakterystycznych greckich produktów rozpoznawanych na całym świecie.

Ser feta jest bogatym źródłem białka i wapnia, a ponadto zawiera także spore ilości sodu. Wytwarzany jest z mleka owczego lub owczego połączonego z kozim. Mleko wykorzystywane do jego produkcji jest zazwyczaj pasteryzowane, aczkolwiek można spotkać także odmiany tego produktu powstające na bazie mleka świeżego. Dzięki takiemu składowi ser feta jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które jest ważnym składnikiem budującym w naszym organizmie.

Oprócz białka, w jego składzie znajdziemy także wapń, który pozytywnie wpływa na stan naszych kości oraz procesy wzrostu organizmu. Feta jest także bogata w witaminy – w jej składzie znajdziemy m. in. witaminę B12 oraz witaminę B2, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz produkcje czerwonych krwinek. Witamina B2 dodatkowo poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zapewnia dobry wzrok.

Zdrowie inspirowane Grecją – poznaj właściwości sera feta!

Prawdziwy ser feta. Jak go rozpoznać?

Ser feta jest jednym z najbardziej charakterystycznych, greckich produktów. Jest wpisany na listę wyrobów spożywczych chronionej nazwy pochodzenia. Prawdziwy ser feta jest wytwarzany wyłącznie na terenie Grecji i to w dodatku tylko w niektórych regionach tego kraju. Jest bardzo często podrabiany, w efekcie czego w sklepach możemy natknąć się na produkty, które z oryginalną grecką fetą mają niewiele wspólnego.

Prawdziwy ser feta poznamy przede wszystkim po nazwie. Tylko oryginalne greckie sery mogą mieć na opakowaniu podaną nazwę „ser feta”, ich imitacje z kolei określane są nazwą „sera sałatkowego”, „serca greckiego” i innych. Jeśli zależy nam na zakupie prawdziwego greckiego sera feta, wybierajmy produkty o sprawdzonym pochodzeniu i certyfikatach.

Ser feta w kuchni. Co można z niego przygotować?

Ser feta posiada charakterystyczny słony i nieco ostry smak. Na tle innych serów wyróżnia się białym kolorem oraz kruchą konsystencją, która doskonale sprawdza się w przypadku sałatek. Wykorzystać go można do przygotowywania kanapek, omletów, pizzy, a także zup inspirowanych Grecją.

Na jego bazie możemy także przygotować takie lekkie i zdrowe dania, jak sałatka z brokułami i fetą, która świetnie sprawdzi się zwłaszcza w ciepłe dni. Sałatka z brokułami i fetą jest łatwym w wykonaniu daniem, na które dokładny przepis można sprawdzić na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/salatka-z-brokulami-i-feta/.